Archive for April 18, 2009

Senaman : Hilangkan mengantuk

Huhu..

Hari ni rase ngantuk sangat-sangat.. Tak tau ler naper.. Agaknyer kena sampuk setan ngantuk kut.. Pi basuh muke pun x ilang lagi nih.. Minggu depan dah start nak exam, tapi satu habuk pun tak prepare lagi.. Mengantuk jer kerjanyer.. Huhu

Skunk nih keje makin banyak ler pulak, asyik ngadap laptop jer 25jam.. Ngantuk pun ader.. Rase macam nak buat senaman sikit.. Owh, so aku ader mintak petua dari member aku mr.bobo..

Di sini, beliau ingin berkongsi senaman untuk menghilangkan rasa mengantuk..

Dah sedia ker?

Hehe.. Jom kita bersenam !!! Oyeh oyeh !!!

———————————————————————————————————————-

Senaman Menghilangkan Mengantuk (Senaman Kucing)


1 Mula-mula start dengan gaya macam nih..

Ni ala-ala taichi sikit.. Sebagai warming up ler kiranyer.. Huhu

………………………………………………………………………………………………

Then, 11

Tiru ler gerakan macam nih..

Untuk kelegaan pada bahagian bahu dan leher..

………………………………………………………………………………………………

Seterusnyer, 12

Waa.. waa.. waa.. Same macam kat atas jugak, untuk kelegaan bahu, leher + kepala..

Cume makin rancak.. So, tak per.. Tiru jer..

………………………………………………………………………………………………

13Gerak ke kanan..

Kemudian ke kiri..

………………………………………………………………………………………………

14Gerak ke kiri..

Kemudian ke kanan..

………………………………………………………………………………………………

15Ikut jer.. Tapi hati-hati

jangan sampai terpusing kepala sudah ler..

………………………………………………………………………………………………

16Tepuk kuat-kuat kat dahi..

Ni part paling penting untuk hilangkan mengantuk..Huhu..

………………………………………………………………………………………………

17Ok, lepas tu buat gerakan tangan dan badan..

Buat macam happy ajer.. (Untuk me’releks’kan badan)

………………………………………………………………………………………………

18 Tak yah cakap banyak.. Tiru ajer..

…………………………………………….

………………………………………………………………………………………………

19Buat secara aggresive pula..

Jangan peduli apa orang lain kata..

………………………………………………………………………………………………

110 Hilangkan semua stress..

Lontarkan segala tekanan..

………………………………………………………………………………………………

111Erm..

Pusingkan kepala..

………………………………………………………………………………………………

131Tengok muka kat cermin..

sambil goyang-goyang.. Lawa tak?

………………………………………………………………………………………………

112 Akhir sekali,

buat joget ‘kucing’..

………………………………………………………………………………………………

Kalau tak hilang gak mengantuk tu, ambik bantal bucuk, pi ler tido bawah meja..

Lepas buat senaman nih, confirm tak mengantuk dah..

Amat sesuai dipraktikkan masa musim ‘exam’.. Huhu

…………………………………………………………………………………………………………..

P/s : To mr.Bobo, mekaceh ye bebanyak.. Nanti ler ko praktikkan dulu,

pastu kalau tul-tul ok, aku nak buat plak..

Comments (14) »

Wanita Sangat Istimewa

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.”.. i letih la.. dah lewat ni, i nak tido lah….” Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas… leceh pulak nanti.. dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink.. rendam lepas makan tadi.. basuh jap…susun pinggan kat rak, lap dapur.. terpercik kena sambal
masa masak tadi… check air panas dalam flusk.. takut habis pulak nanti malam anak nak susu… memang dah kering pun flusk ni, jerang la air… sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong…. salin la gula… check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok.. nasib baik ade lagi… ishh… ni lauk bila ni, semalam… dah beku dah… basuh la kejap…. pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh… penat dah ni, besok je la basuh… sidai kaian lap je lah…

Tik… bunyi air dah masak… salin air dalam flusk… ok settle…
baru teringat tak semayang lagi… on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi… nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska… check… baju 2 pasang, towel… towel kecik utk selsama… calamine lotion untuk sapu ruam… pampers 4 keping…. alamak.. telupa pulak masukkan botol… basuh botol jap… ok settle…

Ternampak pulak beg g keje… emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je… salin jap barang2 beg coklat… cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2.. leceh pulak.. selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti… hishhh sempit la beg ni… hangin je… nak kena beli ni beg baru… rasenya 25 hb ni Sogo sale nih… mana flyers tadi ek… ha ni die.. ok, catit jap kat
yellow sticker, nanti lupa.. ok settle…

Tetiba dengar suara papa…”.. u buat apa lagi tu.. tadi kata nak tido..”….”.. yelah nak tido la ni.. nak smayang jap…”
Masuk toilet.. buat apa2 yang patut… cuci muka dulu..2 jenis lak tu… adoi.. gosok gigi… smayang… pakai toner… pakai treatment cream… nak lawa and maintain punya pasal lah ni… nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4
pulak… huhuhuhu…

Bukak almari… emmm… pakai baju hijau ni lah besok… gosok kejap.. check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni… kat bilik belakang… la, napa komputer ni tak tutup ni.. gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah.. ishhh … g dapur, basuh, sambung gosok baju… gantung elok2… kemaskan baju gantung2… masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor… ok settle..

Dgr suara papa lagi…”.. i dah ngantuk ni..”.. dalam pada nak masuk ke bilik… owh… pokok aku dah nak mati ni ha.. lu pa dah 3 hari tak siram… ok, siram
jap… check jap pintu ni… sah tak kunci lagi… grill pun tak tutup.. ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku… bukak lampu luar..
ni mainan ni sepah2… masukkan la dalam bakul mainan budak ni… banyak nya… sampai bawah meja makan pun ade… adoi…. ok dah …

Ok dah boleh baring… adoi sakitnya pinggang… cium si comel ni kejap… selimutkan die… la.. napa basah ni… emm,tukar la pempers ni… tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la… nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali… ok sayang tido k… kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh.. tido sampai pagi k… gud nite.. sweet dreams…

Aaahh… sedapnya dapat baring… mana pulak lotion sapu kurus aku nih… ha, ni dia… sambil sapu lotion kurus,,, setkan alarm… setkan program kerja besok… pg kul 9.30 ade meeting..ahh… boring… panas pulak lotion nih.. dah la… emm.. sedapnya lelapkan mata… Ya Allah… terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. .. mohon keberkatan dari mu tuhan… papa pun bangun tutup tv…”… i dah ngantuk sangat ni… nak tido lah… citer pun tak best malam ni, bola pun takde…”… selang seminit … dengar suara papa berkeruh… dah agak dah….

So?…. apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?… SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT…. tu yang tak boleh nak mati cepat tu…

Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat… pasti anda disayangi kerana memahami mereka… well, women understand women better…
foward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi…

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah… setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri…

Kalau lelaki mengakui kebenaran ini…. hormat dah hargailah mereka… untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari..

Comments (9) »

10 Lelaki Status Bahaya

mylorange

Ini tips untuk wanita-wanita, korang kena berhati-hati dengan 10 jenis lelaki. Lelaki-lelaki tersebut boleh bikin hidup anda bermasalah macam mereka juga.

1. Lelaki yang sering berkata: “Abang memang sayang kat ayang, tapi abang belum bersedia untuk hubungan yang serius”. Amboi dah 3 tahun berkepit sana sini, masih belum bersedia ker? ha..ini lelaki tarak betoi punya. Diorang nak flirt jer, walhal anda belum ada dalam kamus hidup mereka.

2. Lelaki yang call/sms ikut suka ati diorang jer. Eh ikut suka ati diorang ja nak jumpa kita, nak call kita, bila kita perlu kan dia, bayang pun tak nampak.

3. Lelaki yang suka ajak dating, tapi bukan dating pon. Paham tak ayat tu? ala, korang tak pernah ker pergi dinner berdua?, jejalan berdua, tengok sunset berdua? Kalau orang lain tengok sure ingat korang couple & tengah bercengkerama. Padahal si lelaki tak pikir pun tu dating. Kepada wanita, jangan asyik keluar kehulur kehilir dgn lelaki sangat. Jatuh saham nanti babe.

4. Lelaki yang dah ada awek, tapi selalu sms/call n jumpa anda. Ooo ini lelaki paling bahaya, tapi malangnya paling banyak di Malaya. Lelaki jenis ni dah ada awek, tapi wanita lain juga dia nak bermesra. Bila kantoi dengan awek, diorang akan cakap korang kawan jer, takkan nak berkawan tak boleh? Amboi. Kalau setiap malam call, bila awek not around, mula naik tocang. Lelaki jenis ni ternyata buaya tembaga tak laku.

5. Lelaki yang pikir apa diorang buat semua betoi. Aduhai, pandangan kita semua salah, dia jer yang betol, Diorang ni jenis penting diri sendiri dan tak kan pikir perasaan orang sekeliling termasukla korang.

6. Lelaki yang blurrrr sentiasa. Contoh nya, lelaki yang tak paham kehendak wanita, even korang cakap terus terang pun dia ingat itu benda remeh ja. Ambil ringan perasaan kita.

7. Lelaki yang tak tahu kehendak sendiri. Kalau la diorang tak reti nak paham kehendak sendiri, korang ingat diorang boleh paham korang?

8. Lelaki yang selalu kacau korang, walaupun korang tu tengah busy menyelamatkan dunia. Lelaki suka sangat nak berkepit dengan korang, tak kira la korang keja ke apa ker. Sikit2 call, sms, nak jumpa. Mula-mula korang rasa ok. Tak lama kemudian korang sure tak tahan. Rimas dan lemas.

9. Lelaki yang suka kutuk lelaki lain, dengan harapan korang tak dekati lelaki yg dikutuk. Sah-sah lelaki ni kuat jeles, dan jangan terkejut diorang ni jenis ngada-ngada.

10. Lelaki yang tak dapat memberi layanan yang betul untuk seorang wanita. Apa lagi korang harap? buat siksa jiwa jer. nampak sangat lelaki jenis ni sukar nak bahagiakan korang.

Leave a comment »

Rahsia Dan Faedah Minum Ais

“Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia”

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.

Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik
untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak
dalam cuaca begini..

Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang
amat panas.

Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam
yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.

Benarkan anak anda mengunyah ais kerana ini akan menguatkan giginya dan benarkan anak anda memakan ais krim
secara perlahan-lahan dan berterusan sehingga batuknya hilang dalam masa beberapa jam kerana mengambil ubat
batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total.

Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.

Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan.

Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya
dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

Air sejuk adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut
dengan kain hitam.

Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan
tulang dengan lebih cepat.

Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi
penyebab utama terjadinya lumpuh.

Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya
matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit.

Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh
unsur-unsur spiritual yang jahat.

Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

Air sejuk akan menguatkan tulang bayi.

Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

Air sejuk dalam rahsia ais memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu Intan.

Air sejuk adalah kuasa penyerap yang amat sesuai dijadikan sistem penghantaran tenaga yang paling cekap sehingga
ke dasar sel yang jauh dan menyeluruh..

Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan,
gila dan koma kembali sedar.

Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang
dan melemahkan struktur tulang.

Air sejuk lebih stabil molekul atomnya.

Air sejuk lebih peka kepada gelombang frekuensi rendah yang dirakamkan melalui niat dalam amalan berwuduk.

Air sejuk dapat merakamkan gelombang frekuensi rendah lebih stabil.

Air sejuk sesuai dijadikan air penawar kepada orang yang ingin merakamkan bunyi dalaman yang disertai dengan
rasa kasih sayang dan keikhlasan.

Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan
keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia
memerlukan pasangan yang bersifat sejuk.

Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan
amalan pemakanan di waktu pagi dengan
unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.

P/s : Artikel ini untuk Encik Apai Tapai

Comments (2) »

Rahsia Jenis Darah Dan Peribadi

Adakah jenis darah yang mengalir dalam tubuh kita mampu menggambarkan personaliti sebenar diri kita sendiri? Menurut salah sebuah institut di Jepun, kajian yang dilakukan ke atas jenis-jenis darah yang mengalir di dalam tubuh manusia ternyata mampu memberi gambaran terdekat mengenai keperibadian individu itu sendiri. Lets check it out..

DARAH O
Individu yang memiliki jenis darah dari kategori ini disifatkan sebagai individu yang setia, sabar dan sentiasa yakin terhadap keupayaan dan kebolehan diri sendiri. Selain itu individu dari kategori ini juga sering bersifat ingin menjadi ketua walau dalam apa jua perkara yang ingin dilakukan khususnya yang melibatkan kerja-kerja berkumpulan. Sekiranya menginginkan sesuatu, anda akan berusaha untuk mencapai matlamat tersebut walau dalam apa cara sekalipun. Ada kalanya anda dikatakan memiliki sifat cemburu yang agak kuat. Selain itu anda juga terlalu serius dalam persaingan sehinggakan ia mampu memberikan tekanan kepada diri anda sendiri.
Oleh yang demikian anda harus lebih bijak mengawal emosi diri anda agar tidak dikuasai dengan tekanan.

DARAH A

Keharmonian dan keamanan adalah matlamat utama dalam hidup anda. Anda gemar melakukan kerja-kerja secara berkumpulan dan anda juga gemar melibatkan diri dengan berpersatuan. Anda bijak bergaul dengan individu di sekeliling dan ternyata mereka juga sentiasa berasa senang untuk bekerjasama dengan anda.

Sikap sensitif, sabar, dan bertimbang rasa yang ada dalam diri anda itu melambangkan bahawa anda tergolong dalam kategori individu yang memiliki keperibadian penyayang. Walau bagaimanapun ada kalanya anda agak degil dan terlalu kuat bekerja sehinggakan tidak mengendahkan langsung waktu untuk berehat. Anda harus ingat, kesihatan juga perlu diutamakan. Jangan kerana terlalu leka dengan kerja-kerja anda itu, kesihatan diri pula yang terabai.

DARAH B

Sempoi! Itulah ungkapan yang paling rapat dengan anda. Anda lebih selesa dengan kesederhanaan. Dalam perhubungan pula anda adalah individu yang terlalu jujur dan lebih gemar berterus terang dalam apa jua perkara. Dalam melaksanakan sesuatu tugasan yang diberikan, anda lebih gemar melaksanakannya dengan cara anda sendiri. Anda adalah individu yang kreatif dan fleksibel, mudah bagi diri anda untuk meletakkan diri sendiri dalam apa jua situasi mahupun kelompok golongan tertentu.
Anda adalah individu yang bijak bersosial. Namun ada kalanya sikap anda yang gemar berdikari dan tidak gemar meminta bantuan orang lain itu, mampu mendatangkan masalah buat diri anda dan sekali gus memperlihatkan kelemahan pada diri sendiri. Anda harus ingat bahawa, tidak semua perkara kita boleh menyelesaikannya secara bersendirian.

DARAH AB
Tenang dan bijak mengawal emosi, itulah keperibadian yang jelas terpancar dalam diri individu yang tergolong dalam kategori darah berjenis AB ini. Anda juga sentiasa menghormati orang lain dan ini menjadikan individu yang berada di sekeliling anda berasa selesa untuk berdampingan dengan anda. Anda juga memiliki sikap humor semula jadi dalam diri dan sentiasa bersikap menghiburkan dan ceria.

Namun ada satu perkara yang harus anda perbaiki dalam diri anda itu. Anda perlu lebih bijak dan berani untuk membuat keputusan sendiri. Jangan biarkan orang lain membuat keputusan untuk diri anda sendiri.

P/S: Betul atau tidak anda nilai sendiri

Comments (7) »